top of page

Cavalchina

Het wijnhuis Cavalchina zoals men het nu kent is ontstaan in de jaren ’60, aanvankelijk als hobby van de familie Piona. In de kelder onder het huis werd in de vrije tijd geëxperimenteerd met het maken van wijn, dit leidde in 1967 tot het bottelen van de eerste fles met de naam Bianco di Custoza. Inmiddels is Bianco di Custoza nu al jaren een D.O.C die door vele wijnhuizen in de omgeving wordt gemaakt.

 

Het wijnhuis bezit nu 100 Ha aan wijngaarden waar men in totaal 600.000 flessen wijn produceert. De wijnen worden onder 3 verschillende labels op de markt gebracht; Cavalchina voor de wijnen uit de Veneto, La Prendina voor de wijnen  afkomstig van Lombardische wijngaarden en Torre D'Orti voor de wijnen uit de Valpolicella.

 

Het wijnbedrijf wordt momenteel geleid door de broers Giulietto en Luciano Piona, die in navolging van hun vader Franco het voortzetten. In het dorpje Marcellise heeft de familie Piona het wijngoed Torre D'Orti aangekocht. Hier maakt men fantastische wijnen van de druivensoorten Corvina Veronese, Molinara en Rondinella. Een van de bekendste wijnen  is meteen de hoogste in de hiërarchie: de Amarone, gemaakt van ingedroogde druiven. De tweede is de Ripasso, Ripasso is een traditionele methode waarbij gedurende de tweede fermentatie de most in contact wordt gebracht met de gedroogde druivenschillen van waaruit de Amarone wijnen zijn geperst waardoor de Ripasso een extra concentratie meekrijgt.

bottom of page